Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ




ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 1881 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1996
Το Μακρυχώρι μέχρι το 1936 περιορίζονταν οικιστικά μεταξύ των δύο ρεμάτων που το περιβάλουν από τον βορά (στο σπίτι του Θωμά Γκατζούλη) και από τον νότο (στο σπίτι του Γιώργου Μπούτου). Δυτικά τα ορια του χωριού μας δεν εχουν αλλάξει. Ανατολικά οριο αποτελούσε ο δρόμος που διέρχεται από την πλατεία Κώστα Παλάτου ,το Δημαρχείο και το σπίτι του Κώστα Τουρλακόπουλου.
 Κάτω από αυτόν τον δρόμο υπήρχαν μέχρι το 1940 ελάχιστα σπίτια σε παλιούς ‘’αυλαγάδες’’,όπως της Οικογένειας Γ.Ζήση,Παρλάντζα,Ε.Κολώνα, Στ.Κατσιγιάννη.(οπως φαίνεται στην αεροφωτογραφία της Γ.Υ του Στρατού απο το 1945)
Το 1936 η Κοινότητα έβγαλε σε πλειοδοτική διαγωνισμό 256 οικόπεδα ,1250 τ.μ. το καθένα, από τα οποία εκποιήθηκαν μόνο τα 150.Τα υπόλοιπα ξαναβγήκαν σε πλειστηριασμό το 1957 και το 1981.
Έτσι άρχισε να αναπτύσσεται το χωριό μας ανατολικά. Σε φωτογραφία του χωριού μας από το 1954 φαίνονται τα πολύ λίγα σπίτια που κτίσθηκαν στα καινούργια οικόπεδα απο το 1936 μέχρι τότε.(Η πρώτη αεροφωτογραφία είναι απο το 1960 και η δευτερη απο το 1945)
Η  περιοχή του χωριού μας κάτω από τα σημερινά σπίτια των Π.Γκοτζαμάνη, Ι.Ρόμπα, Α.Γκαμπέτα και επίσης εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου δεν είχε ρυμοτομηθεί, επειδή μέχρι το 1955 χρησιμοποιούνταν για ‘’αλώνια΄΄. Εκει δηλαδή μετέφεραν οι χωριανοί μας τα δεμάτια με τα στάχυα και με τις αλωνιστικές μηχανές ‘’πατόζες’’ έπαιρναν όλα τα δημητριακά τους.
Επίσης το  1957 εκποιήθηκαν τριάντα νέα οικόπεδα ,εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου,σε περιοχή που όπως αποδείχτηκε επρόκειτο να αναπτυχθεί εμποροβιοτεχνικά, λόγω του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος δόθηκε σε κυκλοφορία το 1958.Αυτά όλα είχαν εμβαδόν 600 τ.μ  το καθένα .
Τέλος εκποιήθηκαν και άλλα οικόπεδα το 1989 και το 1996, για να αναπτυχθεί περαιτέρω το χωρίο μας ανατολικότερα και κυρίως προς τον αυτοκινητόδρομο.
 Στην περίοδο μετά το 1955 και μέχρι το 1986 δόθηκαν σε απόρους κατοίκους του χωριού μας ,έναντι συμβολικού ποσού περίπου πενήντα οικόπεδα.
 Ακολουθεί απόσπασμα του τοπογραφικού του 1957 ,που εγινε για να εκποιηθούν τα μη εξοφληθέντα οικόπεδα του 1936.Περιέχει την Κοινοτική έκταση κάτω απο τον σπαστήρα αμυγδάλων των Αδελφών Τσιτούρα.



                                        

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟ 1968

ΣΤΗ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΤΟ 1977 ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.  ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Π,ΣΑΙΤΗΣ ΔΗΜ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ,,ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΥΑΓ,ΦΟΥΣΙΚΑΣ ΜΙΧ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ,ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛ,ΡΟΜΠΑ ΡΟΥΛΑ
ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ  Ν ΛΑΡΙΣΑΣ  ΤΟ 1964 ΟΙ ΣΑΙΤΗΣ ΕΥΘ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ,ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΑΙ ΝΑΣΤΟΣ ΔΗΜ ,ΝΑΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟ  1958 ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ  ΒΟΥΛΑ ΤΕΑ ΚΑΙ ΣΥΡΝΩ ΣΕΛΙΓΚΟΥΝΑ .ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ.
ΓΑΜΟΣ  ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ  ΤΟ 1958 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΝΑΡΗ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΝΑΣΤΟΥ..

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΚΤΙΣΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΑΠΟ ΤΟ 1957 ΕΩΣ ΤΟ 1970

ΚΤΙΣΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΑΡΧΙΚΑ ΜΕ ΠΕΤΡΑ, ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΒΛΑ .ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ  ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΤΩΝ KΟΛΤΣΙΔΑ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,
ΜΥΛΩΝΑ ΑΘΑΝAΣΙΟΥ
ΣΑΙΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
,ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΣΑΒΒΑ
ΤΕΑ ΙΩΑΝΝΗ

ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ  ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΑΖΕΣ ΘΩΜΑΣ  ΚΑΙ ΧΡΟΝΗΣ,ΠΑΠΑΚΡΙΒΟΣ Γ,ΤΑΡΑΤΟΡΑΣ Ν,ΛΑΖΑΡΟΥ Γ,ΧΑΛΑΤΣΗΣ Θ,ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ,ΤΣΕΤΣΙΛΑΣ ΑΝ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΛ.
ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ  ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ. 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ''ΚΑΛΑΜΤΣΙΑ'' ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΥΣΙΚΑΣ Γ,ΚΑΡΑΤΕΓΟΣ Γ,ΜΠΕΝΕΧΟΥΤΣΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑ ΑΠΟ 1981 ΕΩΣ ΤΟ 1986

ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΣΑΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑΣ ΤΟ 1986
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ''ΓΚΟΛΙΑΣ'' ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΑΔΕΛΦΕΣ ΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΛΑ ΝΑΡΗ ΤΟ 1982 .
Προσθήκη λεζάντας
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1981.ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑ ΟΙ ΣΑΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ,ΧΡΗΣΤΟΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ,ΔΑΡΔΑΚΟΥΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ  ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 1975.ΣΑΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ,ΒΟΥΛΑΓΚΑ ΡΟΥΛΑ,ΝΑΡΗΣ Γ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ,ΝΑΡΗ ΧΡ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ.
ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ .ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΙΚ ΤΟ 1976.ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΧΟΡΕΥΤΗ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΑΙΤΗΣ ΧΡ,ΒΟΥΛΑΓΚΑΣ Κ ΚΑΙ ΒΟΥΛΑΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΙΝΙΚ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΗΝ26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1967.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΟΡΘΙΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΑΙΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΕΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΟΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΤΖΗ ,ΔΗΜ ΜΠΟΥΤΟΥ ,ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΣΠΟΥΡΙΚΑ ΔΗΜ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ  ΤΡΙΤΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΟΥ ΔΗΜ,ΓΚΡΕΤΣΗ ΑΝΔ,ΜΠΟΛΙΑ ΔΗΜ. ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ 1952.
ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥ 1954 ΚΑΙ ΤΟΥ 2016.ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ''ΜΠΟΥΤΟΥ'' ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ  ΣΠΙΤΙΑ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΑ 100.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ .ΑΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΤΑΘΜΟ ,ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ. ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΑΞΕΔΕΣ ΜΕΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ  ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΡΔΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΒΡΥΣΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ. ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ.
ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ,ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 62 ΕΤΩΝ  1954 2016.ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ .ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΜNΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟ 1995
ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟ 1997
ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΤΟ 1997
ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΤΟ 1995
ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟ 1984 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ  ΤΟ 1995

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΤΗΝ 8 12 1987



Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡ ΦΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ,ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ.
Ο ΧΡ ΦΑΚΑΣ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΤΟ 1960.
ΣΤΗΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟ 1955 ΟΙ Θ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ,ΓΚΑΤΖΟΥΛΗΣ Η,ΣΥΜΠΕΘΕΡΗΣ ΑΠ,ΦΑΚΑΣ ΧΡ. ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΑΘ,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Θ.ΑΡΧΕΙΟ ΧΡ .ΦΑΚΑ.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1840



Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΤΟΥ ΝΑΣΙΟΥΛΑ ΣΑΙΤΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ 1840 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Νασιούλας  Σαίτης  του Στεργίου γεννήθηκε γύρω στα 1840. Είχε και μία αδελφή  απόγονοι της οποίας είναι η οικογένεια του Βασίλη Μιχολίτση στην Αγναντερή της περιοχής Αρμενίου Λάρισας.
Ο Νασιούλας είχε τρία παιδιά απο δύο γάμους.
Απο τον πρώτο γάμο είχε τον Γιώργο ,γεννημένος γύρω στο 1865 ,απόγονοι του οποίου είναι όλοι οι Σαιταίοι στο Καλοχώρι  και τον Γιάννη ( Νάκης) γεννημένο πρίν το 1870 ,απόγονοι του οποίου κατοικούν στο Μακρυχώρι.
Απο τον δευτερο γάμο είχε τον Χρήστο γεννημένο το 1875, οι απόγονοι του οποίου κατοικούν στο Μακρυχώρι.
Ο Νασιούλας πρέπει να πέθανε γύρω στα 1880 και τα παιδιά του πήγαν βοσκοί στούς τσελιγκάδες της εποχής.
1) Ο Γιώργος ήταν βοσκός στην οικογένεια Τσιρώνη (στο Καλοχώρι του Δήμου Τεμπων),η οποία τον έκανε και γαμπρό της ,δίνοντας του για γυναίκα την κόρη του,αδελφή του Μιχάλη Τσιρώνη.
Ο Γιώργος απέκτησε μεγάλη οικογένεια .
Είχε τον Δημήτρη ,τον Στέργιο (Τέγα) ,τον Μιχάλη, τον Παύλο (Παζιούλη), τον Νασιούλα ,τον Νικόλαο (Κόλε), την Τσίμω και την Κούλα.
Ο Δημήτρης είχε εναν γιό τον Γιαννάκη που πέθανε πολύ νέος. Παιδιά του Γιαννάκη είναι ο Δημήτρης , ο Μιχάλης ,ο Γιώργος ,η Σοφία και η Αναστασία.
Ο Στέργιος είχε τρία  αγόρια τον Γιώργο, τον Χρήστο , τον Θανάση και μια κόρη την Κούλα .
Ο Μιχάλης είχε τρία αγόρια τον Βασίλη ,τον Δημήτρη τον Λευτέρη και δύο κόρες την Μαρίκα και την Αναστασία.
Ο Παύλος είχε τρία αγόρια τον Κώστα, τον Ζαχαρία και τον Γιωργο.
Ο Νασιούλας είχε εναν γιό τον Χρήστο και μια κόρη την Φραγκσούλα .Τον Χρήστο σκότωσαν οι Γερμανοι το 1943 στα Τέμπη.
Ο Νικόλας είχε οχτώ αγόρια.Τον Δημήτρη, τον Γιώργο, τον  Γρηγόρη, τον Γιάννη ,τον Αγγελο,τον Στέργιο, τον Αποστόλη και τον Κώστα.
Η Τσίμω ηταν παντρεμμένη στον Σαμανίκο,είχε εναν γιό τον Δημήτρη.
Η Κούλα ηταν παντρεμμένη στον Τσιμπούκη ,πέθανε πολύ γρήγορα και αφησε  τρία αγόρια  τον Γιάννη ,τον Θανάση και τον Θόδωρο.
2)  Ο Γιάννης ( Νάκης ) λοιπόν παντρεύτηκε στο Μακρυχώρι μια κόρη του Πίσσια (Δημήτρη ) του Νάρη και απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Κίτσω.
Ο Γιώργος απέκτησε  πολλά παιδιά.
Τον Γιάννη, τον Δημήτρη (ο μοναδικός που ζεί σήμερα ανω των εκατό ετών ) τον Νικόλα, τον Παναγιώτη ( σκοτώθηκε αντάρτης στον εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή της Νάουσας) ,τον Θανάση ,τον Θόδωρο, την Βασίλω και την Μαρία.
Η Κίτσω παντρεύτηκε τον Σεληγκούνα και απέκτησε έξι κορίτσια και ένα αγόρι τον Βαγγέλη.

3) Ο Χρήστος  (Χριστάκης) παντρευτηκε στο Μακρυχώρι την κόρη του Φουσίκα.
Απέκτησε  πολλά παιδιά αλλά του πέθαιναν .Μέχρι το 1910 του επέζησαν μόνο ο Γιάννης ( Νάκης ), η Κίτσω και η Κωστάντω.
Ο Γιάννης σκοτώθηκε τον Αύγουστο του  1922 στην Μικρά  Ασία κατά την διάρκεια της  μικρασιατικής καταστροφής.( Στη φωτογραφία ειναι ο πρώτος απο τα αριστερά.Οπως φαίνεται στην οπισθογράφηση της, η φωτογράφηση εγινε  την 21 Μαίου του 1922.Δηλαδή δύο μήνες πρίν σκοτωθεί)
Όντας ο Γιάννης στη Μικρά Ασία γεννήθηκε το 1921 ο Στέργιος και το 1926 ο Γιώργος τα μικρότερα δηλαδή αγόρια του Χρήστου Σαίτη.
Η Κίτσω  παντρεύτηκε τον Χρήστο Μπόλια και απέκτησε ένα γιο τον Δημήτρη. Tον Mπόλια  σκότωσε το 1927 ο Χρήστος Σιμόπουλος για ασήμαντη αφορμή.
Μετά ξαναπαντρεύτηκε τον Νικόλα τον Παράφορο στον Νέσσωνα και απέκτησε ένα γιο και πέντε κορίτσια.
Τον Γιάννη ,την Αναστασία, την Ελένη ,την Κωστάντω ,την Ευαγγελία και την Μαρία.
Η Κωστάντω παντρεύτηκε στο Μακρυχώρι τον Στέργιο Δαρδακούλη και απέκτησε δύο γιούς και τρείς κόρες.
 Τον Θανάση ,τον Ηλία ,την Τσίμω ,την Παρασκευούλα και την Μαρίκα.
Ο Στέργιος απέκτησε τρία αγόρια τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Χρήστο .
Ο Γιώργος απέκτησε δύο κόρες την Χριστίνα και την Μαγδαληνή.
 H Xριστίνα διαμένει στην Κόρινθο και η Μαγδαληνή στην Κατερίνη.



Ανέκδοτες ιστορίες που σημάδεψαν την οικογένεια των απογόνων του Νασιούλα Σαίτη
α) Τον Μιχάλη Τσιρώνη ,σημαδιακός όπως έλεγαν άνδρας και με πολλά πρόβατα, σκότωσαν λίγο πριν το 1900 στα Καλύβια ( Ιστόκ) της Σερβίας , πληρωμένοι, από άλλη οικογένεια Περιβολιωτών Αλβανοί δολοφόνοι, για λόγους τιμής, όπως ισχυρίζονταν οι ηθικοί αυτουργοί
β)  Ο Γιάννης (Νάκης) Σαίτης ,αδελφός του Γιώργου και του Χρήστου ,χάθηκε κοντά στα 1900,κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι επειδή ήταν φυγόδικος ζούσε κυνηγημένος  στα κτήματα του Κοροβέση πάνω από την Ροδιά (περιοχή Καραντεμεγλέρ) .
Εκεί ξεχείμαζε με τα πρόβατα του και ο Σαγρής ,γαμπρός των Σαιταίων του Αργυροπουλίου (ήταν μ’ αυτούς δεύτερα ξαδέλφια).
Ο Σαγρής ζήτησε από τον Γιάννη ( Νάκη ) να μεσολαβήσει ώστε να μην τον πάει στα δικαστήρια ο Κοροβέσης για κάποια απλήρωτα γραμμάτια  από βοσκή λιβαδιών.
Ο Νάκης πήγε στο σπίτι του Κοροβέση στη Ροδιά, ζήτησε να μάθει την οικονομική  διαφορά που έχει με τον Σαγρή και καθώς ο Κοροβέσης του έδειξε τα απλήρωτα γραμμάτια, αυτός τα πήρε και τα πέταξε στη φωτιά. Έτσι σβήστηκε η μαρτυρία για το χρέος του Σαγρή προς τον Κοροβέση.
Τότε ο Κοροβέσης απευθύνθηκε σε άλλους φυγόδικους αρβανιτόβλαχους που ζούσαν στην περιοχή του  και τους είπε
‘’Καλά εμείς εδώ σας φυλάγουμε από τους Τούρκους  και σας ταΐζουμε και σεις μας καίτε και τα γραμμάτια μας.’’
Στη συνέχεια κάποια μέρα που έκαναν σκοποβολή κάποιοι φυγόδικοι στους ελαιώνες της οικογένειας Κοροβέση σκότωσαν τον Νάκη , δήθεν κατά λάθος, και μάλλον τον πέταξαν στον Πηνειό ώστε να εξαφανίσουν τα ίχνη του.
γ)  Ο Γιάννης ( Νάκης ) ήταν γεννημένος πριν το 1900 ,αλλά ο πατέρας του ο Χρήστος δεν τον δήλωνε στην τότε Κοινότητα Μακρυχωρίου, γιατί όλους τους νέους τους επιστράτευαν για τις ανάγκες της Μικρασιατικής εκστρατείας.
 Ήταν και αρραβωνιασμένος με ένα κορίτσι του Τσιώμου απο το Καλοχώρι.
Το 1920 έγιναν βουλευτικές εκλογές ,μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου, με το σύνθημα από τους αντιπάλους του ότι θα σταματήσουν τον  πόλεμο στην Μικρά Ασία και θα γυρίσουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας  Μακρυχωρίου Μιχάλης Σαμολαδάς ,φίλος και γείτονας του Χρηστάκη  τον διαβεβαίωσε ότι τώρα πιά δεν κινδυνεύει απο την επιστράτευση του γιού του Νάκη, αφού αυτοί που κέρδισαν τις εκλογές είπαν ότι θα επιστρέψει ο στρατός στην Ελλάδα.
Δήλωσε λοιπόν τον Νάκη το 1920 στην Κοινότητα και οι Κυβερνώντες, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις  περί της λήξης του πολέμου, ξαναέκαναν  γενική  επιστράτευση.
Τότε  επιστράτεψαν και τον Νάκη ο οποίος και σκοτώθηκε στην οπισθοχώρηση του στρατού από τα βάθη της Μικράς Ασίας τον Αύγουστο του 1922 (φωτογραφία του υπάρχει απο την 21  Μαίου 1922).
Όντας ο Γιάννης στον πόλεμο γεννήθηκε  το 1921 ο Στέργιος και το 1926 ο Γιώργος ,τα δύο μικρά παιδιά του Χρηστάκη ο οποίος ηταν τότε σε αρκετά μεγάλη ηλικία.
δ) Τον Χρήστο  Σαίτη του Νασιούλα , οποίο σκότωσαν το 1943 χωρίς καμία αιτία οι Γερμανοί  στην της διάρκεια κατοχής ,στα Τέμπη κοντά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής .
ε) Τον Στέργιο Δαρδακούλη σκότωσαν αναίτια οι Σουρλικοί της 6  Αυγούστου του 1946.
ζ) Ο γιος της Κίτσως ο Γιάννης Παράφορος, σκοτώθηκε το 1957  στο Δρέπανο Κοζάνης από διερχόμενο Ι.Χ αυτοκίνητο, ενώ ανέβαινε με τα πρόβατα στα βουνά της Φλώρινας.