Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΕΤΣΙ ΕΠΟΙΚΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1881











Οικογένειες Σαρακατσαναίων είναι των  Βωβούσα, Γεωργάκη, Ευαγγελόπουλου, Κατσιγιάννη, Κολώνα  Κουτελίδα, Μήλιου, Μητσογιάννη, Μπούτου,  Λιάπη,  Νασιάρα , Παρλάντζα, Πελεκούδα , Τσιάκου, Στάθη,  Χαινταρλή και Χύτα.(ηταν ολες κτηνοτροφικές οικογένειες)
Οικογένειες Βλάχων από το Ζαγόρι  των  Ηλου, Σαμολαδά, Τάχα και Φωτίου.(Ηταν κυρίως επαγγελματίες)
Οικογένειες Βλάχων από τον Κοκκινοπηλό  των Μπεκιάρη, Μπελόγια , Μπουροτζίκα,  και Φάκα (ηταν κυρίως εργάτες σε Τούρκους ιδιοκτήτες)
Οικογένειες Βλάχων  Περιβολιωτών  των Ανδρέου , Βλάγκα , Βουλάγκα ,Δαρδακούλη Ζούλφου , Καρατέγου ,Μπόλια , Μουρτζίλα, Μπέλλου, Νάστου ,Νάρη,Παλάτου, Πουσπουρίκα ,Πουτσιάκα, Ρόμπα, Σαιτη, Σελιγκούνα , Σκρίμπα, Σταμάτη, Συμπεθέρη, Τέα ,Τίκου, Τόπη και Φουσίκα (ηταν ολες κτηνοτροφικές οικογένειες ).
Οικογένειες Βλάχων Σαμαριναίων των  Αβέλλα, Αγορογιάννη, Βραζιτίκου, Γεράση, Γκαμπέτα Γραβάνη, Ληγούρα, Λιούπα, Σαρμανιώτη, Στυμωνιάρη ,Τσακνάκη (ηταν ολες κτηνοτροφικές οικογένειες).
Οικογένειες Αρβανιτόβλαχων  των  Γκότση , Μαραμή, Νίτσικα και οικογένειες  Βλάχων Καλαρυτινών  Γκουτζαμάνη, Κουκουθάκη, Μπαρμπούτη, Μπέρκου, Σακαβίτση, Σακογιάννη (Ηρθαν από την Αμφιθέα τη Δεκαετία του 1950).
Επίσης υπάρχει και η οικογένεια Γραμμουστιάνου, Βλάχων που κατάγονται από χωριό Γράμμος ( η Γράμμουστα) και λέγονταν Οικονόμου.
Οικογένειες Καραγκούνηδων των Αναγνώστου, Αποστόλου ,Αργυρίου, Κωστόπουλου, Παπαδημητρίου, Πατσιούρα ,Ριζόπουλου, Σιμόπουλου, Στρατόπουλου . Παρακρίβου, (Ηρθαν από τα χωριά του κάμπου Κάστρο ,Λουτρό, Πέτρινο και Ελευθεραί μετά το 1890)
Οικογένειες Βερδικουσιωτών των  Αγοραστού, Ζησόπουλου, Παπαχατζή , Σινάπαλου ,Τσέτσιλα και Χατζή.
Οικογένειες  Πελοποννησίων ( Μοραϊτών) των Γεωργόπουλου, Γιαννακόπουλου, Γκρέτση ,Μπενεχούτσου , Μπιτσαρά. Χουτεσιώτη ( Ηρθαν μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελάδδα το 1881 σαν στρατιώτες και παρέμειναν εδώ ,φέρνοντας και άλλους συγγενείς τους)
Οικογένειες Αρβανιτών (καταγόμενων από χωριά της σημερινής Αλβανίας που είναι κοντά στην Κορυτσά)   , Διονυσίου, Λάζου, Λαζάρου, Ραχώβα, Στογιάννη , Χαλάτση, Χρήστου,Τριανταφυλλου,.
Οικογένειες Κουπατσιαραίων των Γκατζούλη, Ζιώγα, Κανιά, Λάτσιου, Λόλα, Μπαρλαγιάννη, Παπαχρήστου, Πιτσιάβα (Από χωριά των Γρεβενών.
Κάποιες οικογένειες από χωριά της  Κοζάνης, Ζέρβα Νταβέλη, Φαρμάκη, Κωτσόπουλου, Τουρλακόπουλου .
Δύο οικογένειες από την Κρυσταλοπηγή Καστοριάς των  Ζήση και Κοροβέση,
Μερικές οικογένειες από τα Αμπελάκια των Άσσου, Καραπάνου ,Καρκαντού, Κράμαρη, Μαργκά, και Ταζέ
Από τους Γόννους οι οικογένειες Κανάκη ,Κολτσίδα, Πανδρεμμένου ,Πατσιατζή ,Πούλιου, Τάσιου και Τόλιου.
Από τον Παραπόταμο οι Οικογένειες των Γκαμπούρα, Γκιάτα, Γκουγκουλιά, Γκουλιάρα, Κουτσοδήμου ,Μάντζαρη,Πουρνάρα, Τζανέκα, Ζήση Χατζή και Ψαρού.
Από την Ελάτεια  Βούλγαρη, Καραγιώργου.
Από το Ομόλιο των  Μπατσίλα, Χουλιάρα.
Από την Κρανιά  Ολύμπου  των Μαιμάρη,  Ρίζου,
Από τη Συκιά Ελασσόνας Σουπεκιώτη, Συκιώτη του Ταρατόρα.
Μεμονωμένες οικογένειες ήλθαν από διάφορα χωριά της Θεσσαλίας και της υπόποιπης Ελλάδας του Γουνιτσιώτη (Αμυγδαλέα),του Γρέβια (Χωριό Γρέβια της Αρτας),. του Διαμαντάρα ( από τα Ψαρά της Χίου ) του Καρυώτη  (Φαλάνη),, του Κυρίτση ( Ανθήλη Λαμίας ), Τσιτούρα (Λιδωρίκι Φωκίδας) ,  Κωστάκη (Ραψάνη), , Λυτροκάπη (Μελισοχώρι),  Μπλιώνα (από το Λουτρό Ελασσόνας), του Σκουτή (από τα χωριά των Χασίων ), ,Σουμπενιώτη,Τσικρικώνη (από τη Σκαμνιά Ολύμπου), του Φαρμακιώτη (Τσαριτσάνη), του Χαρίση ( από τα Άρματα Κονίτσης),).
Μια από τις παλαιότερες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Μακρυχώρι αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Μακρυχώρι είναι η οικογένεια του Μυλωνά, που κατάγεται από το Δαμάσι Τυρνάβου .
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μακρυχώρι δεν εγκαταστάθηκαν οικογένειες Ποντίων εκτός αυτής του Δεληγιάννη  και του Χριστίδη. Και ο λόγος είναι ότι όλη η καλλιεργήσιμη έκταση αγοράστηκε από ντόπιους και δεν υπήρχε ανταλλάξιμη γη ,όπως σε άλλα χωριά.
Οι παλιοί και οι νέοι κάτοικοι του χωριού έζησαν και ζουν αρμονικά χωρίς προβλήματα επί πολλά χρόνια ,παρόλο που λόγω κυρίως των διαφορών στον τρόπο ζωής ( μετακινήσεις των νομάδων κτηνοτρόφων),δεν  δημιουργήθηκαν επί πολλά χρόνια σχέσεις επιγαμίας.
 Τα τελευταία 40 χρόνια αναμείχτηκαν οι διάφορες ‘’ράτσες ‘’ τόσο πολύ, που είναι δυσδιάκριτη η αρχική τους καταγωγή ,αφού έπαψαν να ομιλούνται τα διάφορα γλωσικά ιδιώματα.
Επίσης υπήρξαν και κάποιες οικογένειες που έζησαν αρκετά χρόνια στο χωριό μας και στη συνέχεια έφυγαν σε άλλα μέρη του εσωτερικού ή  του εξωτερικού ή  δεν υπήρξε συνέχεια λόγω μη ύπαρξης ανδρών στην οικογένεια.
 Όπως οι οικογένειες Μάνδαλου,( Αυστραλία), Μποσινέα, Τσιμογιάννη (Αμερική) Αναστασίου, Βασιλόπουλου, Θεοδωρόπουλου ( Λάρισσα), Κοντοκώστα , Κοψαχείλη ,Κολοκοτρώνη, Ζυγούρη , Βασιλειου, Μαχμουντέ,  Μπράχου ( Γιατρού), Λουκά,  Νόνα (μεγάλη οικογένεια η οποία πούλησε όλα σχεδόν τα σπίτια της και μετακόμισε στο χωριό Βροντερό των Πρεσπών, όταν  το Ελληνικό κράτος θέλησε να εποικίσει με  οικονομικά κίνητρα παραμεθόριους οικισμούς που είχαν εγκαταλειφθεί στον εμφύλιο πόλεμο) , Ξάφη, Σαμαρά, Τζέλιου,Τσίρου,Τσιτσούλη και  Τζάνη (Μαστοροαναστάσης) ,Χριστοδούλου και η οικογένεια του  παπά Αντούλα, παππού του Δημήτρη Διαμαντάρα.
Επίσης κάποιες οικογένειες Περιβολιωτών (Ανδρέου, Δαρδακούλη, Μπαζούκη Παράφορου, Φουσίκα ) εφυγαν από το χωριό μας και εγκαταστάθηκαν τη δεκαετία του 1940 στο Παλιό Σκυλίτση Ημαθίας.