Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2007 ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ







ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ

ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ
ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1720
Ο Διαμαντής Μάνιαρης (1789-1871), γεννήθηκε στα Αμπελάκια και πολέμησε με το Σώμα των Ιερολοχιτών στη μάχη του Δραγατσανίου τον Ιούνιο του 1821. Ήταν από τους ελάχιστους που σώθηκαν και επί Καποδίστρια ανέλαβε θέση ανώτερου υπαλλήλου στην Εθνική Τράπεζα της οποίας και υπήρξε εκ των ιδρυτών της- στη Σύρο.
Λίγο πριν από τον θάνατό του, το 1871, ο Διαμαντής Μάνιαρης αγόρασε όλα τα κτήματα που υπήρχαν γύρω από το πατρικό του σπίτι και σε μια έκταση 5 στρεμμάτων ανεγέρθηκε η Μανιάρειος Σχολή, που φιλοξενούσε δημοτικό σχολείο αρρένων και θηλέων, νηπιαγωγείο, αλλά και σχολαρχείο (γυμνάσιο -λύκειο). Είχε σπάνια βιβλιοθήκη, δύο μεγάλους σχολικούς κήπους, γυμναστήριο, αίθουσα τελετών, κατοικίες για το διδακτικό προσωπικό κ.λπ.
Στη διαθήκη του, την οποία συνέταξε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1870, κληροδότησε στη γενέτειρά του μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, (με όρο το κεφάλαιό τους να μείνει αναπαλλοτρίωτο) και ένα ακίνητο στην Ερμούπολη.
Τα μερίσματα από τις μετοχές βοηθούσαν στη λειτουργία του εκπαιδευτηρίου και έδιναν υποτροφίες σε νέους και νέες από τα Αμπελάκια που ήθελαν να σπουδάσουν στην Αθήνα, με τον όρο όμως μετά να επιστρέψουν και να εργαστούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Λειτούργησε από το 1879 ως το 1928 περίπου, με απόφαση του τουρκικού κράτους, όποτε και κατέρρευσε από σεισμό

Η ΜΑΝΙΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ  ΗΜΕΡΑ  ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ


ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑΡΕΙΟ ΣΧΟΛΗ



Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ  ΜΑΝΙΑΡΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ  ΜΑΝΙΑΡΕΙΟ ΣΧΟΛΗ
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Η ΝΕΑ ΜΑΝΙΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ


ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ