Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ



Αριθμ. 32
Το Κοινοτικόν Συμβούλιον Μακρυχωρίου
Συγκείμενον από τον Πρόεδρον αυτού Χ. Γεωργόπουλον και των λοιπών παρόντων μελών ευρεθέν εν ολομελεία-
Συνεδριάσαν δημοσία εν τω κοινοτικώ γραφείω την 8ην Ν/βρίου 1941 τη νομίμω προσκλήσει του Προέδρου αυτού ίνα σκεφθή και αποφανθή επί του εν τη προσκλήσει θέματος.
Περί νομιμοποιήσεως αποφάσεως Προέδρου δια την υποστήριξιν των Κοινοτικών λειβαδίων και λήψεως μέτρων περί των καταλαμβανόντων κοινοτικάς εκτάσεις.
Το Συμβούλιον λαβόν υπ’ όψει του την πρότασιν του Προέδρου καθ’ ην ούτος την 28ην Οκτωβρίου ε.ε. ανέθεσε την υποστήριξιν των Κοινοτικών συμφερόντων βάσει του άρθρου 26 § 4 του Νόμου της περί των Δήμων και Κοινοτήτων Νομοθεσίας εις τον δικηγόρον Λαρίσης Ηλίαν Σκυλλάκον και παρενέβη εις προσωρινά μέτρα ενεργηθέντα παρά των ενοικιστών κτηνοτρόφων των Κοινοτικών λειβαδίων κατά διαφόρων μικροκτηνοτρόφων κατοίκων Μακρυχωρίου. Ως τυγχάνει γνωστόν τα λειβάδια Ξηρόκαμπος, Παλαιοχώρι, Ραχμάν, Καραμένες, Κουτσούκ- Κιολάς, Εβερνέρ και Καρατζά Πιτιάνδρα; ….τούνται [δεν φαίνεται η λέξη] υπό της κοινότητος ως περίσσευμα από αμνημονεύτων χρόνων και εκιμισθώνοντα παρ’ αυτής προς τρίτους από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 23ης Απριλίου εκάστης χειμερινής κτηνοτροφικής περιόδου και ήδη έχουν εκμισθωθή προς τους Αθ. Νάστον, Αστ. Γραμμουστιάνον, Παν. Σταμάτην, Βασίλ. Γκατζούλαν, Ιω. Μπούτον, Σταματίαν Γραμμουστιάνου, Δημ. Αβέλλαν, Κων. Ρούσταν, Ιω. Σαΐτην μετά των σμικτών αυτών, οίτινες ποιούσιν χρήσιν δυνάμει του περί ενοικιοστασίου βοσκών Νόμου. Και εν ω οι μικροκτηνοτρόφοι ώφειλον δια το συμφέρον της κοινότητος να απομακρύνουν τα ποίμνιά των από της ως άνω προθεσμίας εκ των βοσκοτόπων τούτων, και να βόσκουν ταύτα εις τους επί τούτω αφεθέντας βοσκοτόπους «μουσιάδες», Προσήλιο, Καρακόπετρα, Ασερλίκι, και λοιπούς μεριάδες, εξακολουθούν να βόσκουν ταύτα εις τας ως άνω εκμισθουμένας εκτάσεις προς βλάβην των συμφερόντων της Κοινότητος. Οι μισθωταί ως ήτο επόμενον ήγειραν αγωγάς προσωρινών μέτρων εις πολλούς τούτων δια την απομάκρυνσιν των ποιμνίων των εκ των ειρημένων λειβαδίων. Ο πρόεδρος βλέπων τον προφανή κίνδυνον των συμφερόντων της Κοινότητος καθ’ όσον ως μοναδικούς της πόρους έχει το προϊόν των εκμισθωμένων λειβαδίων, απαραιτήτους δια την ύδρευσιν της Κοινότητος, πληρωμήν τοκοχρεωλυτικής δόσεως προς το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων, έξοδα διοικήσεως, αντιμισθίαν Κοιν. Ιατρού προς περίθαλψιν απόρων οικογενειών, διαφόρων εισφορών και τόσα άλλα κοινωφελή έργα κινδυνεύουσα να αποζημειώση ακόμα τους εκμισθωτάς εάν τα ως άνω λειβάδια καταστραφούν διότι ουδεμία εμπρόθεσμος ή εκπρόθεσμος ενέργεια εγένετο υπό της Κοινότητος δια την εξαίρεσιν τούτων εκ του Νόμου περί ενοικιοστασίου βοσκών, ανέθεσεν εκτάκτως εις τον ανωτέρω δικηγόρον ίνα παρέμβη εις την υπόθεσιν ταύτην, και ήδη ο Πρόεδρος εκ των υστέρων ζητεί την έγκρισιν του Κοινοτικού Συμβουλίου βάσει του άρθρου 26 § 5 της περί Δήμων και Κοινοτήτων Νομοθεσίας.
Επίσης γνωρίζει εις το Συμβούλιον ότι πολλοί κάτοικοι ενεργούν παρανόμους εκχερσώσεις εις την Κοινοτικήν Περιφέρειαν και είναι ανάγκη να εξουσιοδοτηθή μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου, δια την λήψιν προστατευτικών μέτρων δια την περιφρούρισιν των Κοινοτικών συμφερόντων.
Το Συμβούλιον αποφαίνεται
Ο εκ των συμβούλων Κων. Λάζος συμφωνεί απολύτως με την πρότασιν και ενέργειαν του Προέδρου. Οι δε εκ των Κοινοτικών Συμβούλων Αστ. Ρόμπας, Ιω. Κατσιγιάννης, Ευθύμιος Μπέλλος και Νικόλαος Δαρδακούλης εζήτησαν 24ωρον αναβολήν ίνα συμβουλευθώσιν δικηγόρους προς διατύπωσιν των αντιρρήσεών των, καθ’ όσον διαφωνούν με την γνώμην του Προέδρου και ήδη μετά εξαήμερον και δευτέρας προσκλήσεως του προέδρου συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίασις καθ’ ην δεν δύναται να λάβη μέρος εις την συνεδρίασιν ο Ευθ. Μπέλλος και ψηφίση καθ’ όσον είναι εναγόμενος εις την δίκην περί προσωρινών μέτρων, οι δε λοιποί Αστ. Ρόμπας, Ιω. Κατσιγιάννης και Νικ. Δαρδακούλης διότι κατόπιν; την ενέργειαν του Προέδρου παρεμβάσεως εκουσίας και άνευ προσκλήσεως, [αυτή η πρόταση είναι ασύντακτη] εγένετο παρά του Νόμου διότι ούτος έχει άμεσον συμφέρον αφού είναι σμίκτης του εκ των εναγόντων Αθ. Νάστου και Βασιλ. Γκατζούλη και εκωλύετο να ενεργήση προσωπικώς, ως επίσης κωλύεται και σήμερον να λάβη μέρος εις την προκειμένην συνεδρίασιν. Δεν εγκρίνουν την ενέργειαν του προέδρου ήτις υποβάλει την Κοινότητα εις ασκόπους δαπάνας, αφού η Κοινότης είχε προχωρήσει εις αγωγάς εις τους μισθωτάς της δια των μισθωτηρίων συμβολαίων της.
Επρότειναν δε όπως από τούδε γίνη ενέργεια και εξαιρεθώσι τα Κοινοτικά λειβάδια εκ του ενοικιοστασίου βοσκών κατά την χειμερινήν περίοδον 1942-43 ίνα αποφύγη η Κοινότης τας μετά των ενοικιαστών κτηνοτρόφων δαπάνας και μη ενοικιαστών.
Όσον δ’ αφορά δια τας παρανόμους εκχερσώσεις τας ενεργουμένας εις την Κοινοτικήν Περιφέρειαν ομοφώνως το Συμβούλιον εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρον όπως λάβη τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα προς περιφρούρησιν των Κοινοτικών Συμφερόντων και διορίση πληρεξούσιον δικηγόρον προς τον σκοπόν τούτον.
Προς πίστωσιν συνετάγη η Παρούσα και υπογράφεται
Ο Πρόεδρος                                                       Τα μέλη
Χαρ. Γεωργόπουλος                                    Ν. Δαρδακούλης
                                                                        Ι.Κατσιγιάννης
                                                                        Κ. Λάζος
                                                                        Α.Ρόμπας