Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΟ 1954

ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΚΡΑΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΛΙΑ (ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑ)
ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΡΕΜΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ






 ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ  ΤΟ 1954.ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΑΔΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ  ΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΙΝ ΚΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ.ΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1954 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004

Το Μακρυχώρι μέχρι το 1936 περιορίζονταν οικιστικά μεταξύ των δύο ρεμάτων που το περιβάλουν από τον βορρά (στο σπίτι του Θωμά Γκατζούλη) και από τον νότο (στο σπίτι του Γιώργου Μπούτου). Δυτικά τα ορια του χωριού μας δεν εχουν αλλάξει. Ανατολικά οριο αποτελούσε ο δρόμος που διέρχεται από την πλατεία Κώστα Παλάτου ,το Δημαρχείο και το σπίτι του Κώστα Τουρλακόπουλου.
 Κάτω από αυτόν τον δρόμο υπήρχαν μέχρι το 1940 ελάχιστα σπίτια σε παλιούς ‘’αυλαγάδες’’,όπως της Οικογένειας Γ.Ζήση,Παρλάντζα,Ε.Κολώνα, Στ.Κατσιγιάννη.
Το 1936 η Κοινότητα έβγαλε σε πλειοδοτική διαγωνισμό 256 οικόπεδα ,1250 τ.μ. το καθένα, από τα οποία εκποιήθηκαν μόνο τα 150.Τα υπόλοιπα ξαναβγήκαν σε πλειστηριασμό το 1957 και το 1981.
Έτσι άρχισε να αναπτύσσεται το χωριό μας ανατολικά. Σε φωτογραφία του χωριού μας από το 1954 φαίνονται τα πολύ λίγα σπίτια που κτίσθηκαν στα καινούργια οικόπεδα απο το 1936 μέχρι τότε.
Η  περιοχή του χωριού μας κάτω από τα σημερινά σπίτια των Π.Γκοτζαμάνη, Ι.Ρόμπα, Α.Γκαμπέτα και επίσης εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου δεν είχε ρυμοτομηθεί, επειδή μέχρι το 1955 χρησιμοποιούνταν για ‘’αλώνια΄΄. Εκει δηλαδή μετέφεραν οι χωριανοί μας τα δεμάτια με τα στάχυα και με τις αλωνιστικές μηχανές ‘’πατόζες’’ έπαιρναν όλα τα δημητριακά τους.
Επίσης το  1957 εκποιήθηκαν τριάντα νέα οικόπεδα ,εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου,σε περιοχή που όπως αποδείχτηκε επρόκειτο να αναπτυχθεί εμποροβιοτεχνικά, λόγω του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος δόθηκε σε κυκλοφορία το 1958.Αυτά όλα είχαν εμβαδόν 600 τ.μ  το καθένα .
Τέλος εκποιήθηκαν και άλλα οικόπεδα το 1989 και το 1996, για να αναπτυχθεί περαιτέρω το χωρίο μας ανατολικότερα και κυρίως προς τον αυτοκινητόδρομο.
 Στην περίοδο μετά το 1955 και μέχρι το 1986 δόθηκαν σε απόρους κατοίκους του χωριού μας ,έναντι συμβολικού ποσού περίπου πενήντα οικόπεδα.
 Ακολουθεί απόσπασμα του τοπογραφικού του 1957 ,που εγινε για να εκποιηθούν τα μη εξοφληθέντα οικόπεδα του 1936.Περιέχει την Κοινοτική έκταση κάτω απο τον σπαστήρα αμυγδάλων των Αδελφών Τσιτούρα.