Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.

ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ 1950 .ΕΙΝΑΙ ΟΙ Ι ΚΩΣΤΑΚΗΣ ,ΠΕΡΣΕΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Η Α ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΙΧ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ.ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓ ΘΩΜΑ.



ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.

Το χωριό μας μέχρι το 1949 δεν είχε καμία πλατεία . Στη θέση που βρίσκεται η σημερινή κεντρική πλατεία ,υπήρχε μία ‘’μπάρα’’ για να ποτίζουν τα ζώα τους ,κυρίως αγελάδες οι χωριανοί μας. Αυτή η  μπάρα γέμιζε με  βρόχινο νερό από τον δρόμο που κατεβαίνει από το νεκροταφείο. Το καλοκαίρι που τελείωνε το νερό η Κοινότητα έβγαζε με εργάτες τη λάσπη ,ώστε με τις φθινοπωρινές βροχές  να ξαναγεμίσει  και μάλιστα να χωράει περισσότερο νερό, αφού τις λάσπες τις στοίβαζαν στο κάτω μέρος της μπάρας.
Τη δεκαετία πριν από τον πόλεμο του 1940 έπαψαν να καθαρίζουν τις λάσπες και έτσι σιγά σιγά η μπάρα ‘’προσάμμωσε’’ δηλαδή γέμισε με αμμόχωμα. Το 1938 η Κοινότητα έφτιαξε ένα μικρό σιντριβάνι που διατηρήθηκε μέχρι το 1970.(η φωτογραφία του Γ. Αποστόλου από το 1939).
Προσθήκη λεζάντας
 Ο Γ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟ 1939 ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ''ΜΠΑΡΑ'' ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.
Το 1949,κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, με πρωτοβουλία ενός Αξιωματικού του Στρατού και με υποχρεωτική εργασία ,κτίστηκε ανατολικά ένας  πέτρινος τοίχος ,ο οποίος υπάρχει  μέχρι σήμερα.

Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟ 1954
Το 1953 η πλατεία περιφράχτηκε με σιδερένια κάγκελα, για να μη μπαίνουν  ζώα και καταστρέφουν τα λίγα μικρά δενδράκια και τα λουλούδια.
Προσθήκη λεζάντας
 
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΕΠ ΜΑΚΡΥΨΡΙΟΥ


Την περιοχή της πλατείας την ονόμαζαν οι κάτοικοι ‘’μεσοχώρι’’ και μετά την περίφραξη της καθιερώθηκε σαν χώρος για βόλτα των νέων, για γυμναστικές επιδείξεις των μαθητών και για χορούς το Πάσχα και το πανηγύρι του Αγίου Θωμά.
Το 1970  με απόφαση της Κοινότητας χάλασε η περίφραξη της πλατείας   και επεκτάθηκε  βόρεια μέχρι το κτίριο της Κοινότητας και δυτικά μέχρι το μνημείο των πεσόντων στους πολέμους.
Από  τότε έγιναν διάφορες επεμβάσεις ,όπως δύο πλακοστρώσεις, νέο σιντριβάνι, καινούργιες σκάλες στα δυτικά και ανατολικά της. Επίσης κατασκευάστηκε στο ανατολικό της μέρος συμπληρωματικός περιφερειακός τοίχος ύψους 70 εκατοστών για την ασφάλεια των μικρών και μία παραδοσιακή πέτρινη βρύση.
Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν και άλλες δύο πλατείες σε διασταυρώσεις πολλών δρόμων . 
Η μία στην πάνω γειτονιά ,πλατεία Ν. Δαρδακούλη 
(φωτογραφία που δείχνει πως έκτιζαν τον τοίχο για να στηρίξει τα χώματα )

 
ΤΟ 1958  ΚΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΑΡΔΑΚΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  Γ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ,Γ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗ,Ν ΤΑΡΑΤΟΡΑ,ΣΑΡ.ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ.ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ Δ ΜΠΟΥΡΟΤΖΙΚΑΣ,ΣΤ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΓΛ.ΣΤΙΜΟΝΙΑΡΗ,ΧΡ ΣΑΙΤΗΣ.
ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΟΥ ΧΡ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΙΔΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ(ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ)


 και η άλλη στην κάτω γειτονιά  η πλατεία Κ. Παλάτου (στη φωτογραφία φαίνεται η βρύση που υπήρχε σ’ αυτήν).

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΧΡ ΦΑΚΑΣ,Θ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ ,Ν ΜΠΟΥΡΟΖΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Κ ΠΑΛΑΤΟΥ ΤΟ 1

955
Τα τελευταία  χρόνια λόγω της επέκτασης του χωριού μας ανατολικά ,κατασκευάστηκαν και άλλες πλατείες  η πάρκα.
Μία τριγωνικού σχήματος στη θέση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου (πλατεία Απ.Κατσιγιάννη),
μία άλλη κάτω απο το  Δημαρχείο, το οποίο κατασκευάστηκε στη  θέση άλλης μίας ’’μπάρας’’,
 μία τρίτη βρίσκεται στο βόρειο μέρος (οικία Αθ.Συκιώτη) στην οποία κατασκευάστηκε και ένα υπαίθριο θεατράκι,
 μία τέταρτη στα νέα οικόπεδα του δόθηκαν από το 1970 μέχρι το 1986   οικία του Χαρ.Πατσιούρα)
Επίσης κάποιοι άλλοι ελεύθεροι κοινοτικοί χώροι που υπήρχαν στον οικισμό διαμορφωθήκαν σε  πάρκα με παιδικές χαρές. Οπως στην είσοδο του χωριού μας από τη Γυρτώνη και στο  νοτιοανατολικό σημείο του χωριού μας .Υπάρχουν και κάποια μικρότερα πάρκα που δεν εξυπηρετούν πολλούς κατοίκους και δεν θα τα αναφέρω ιδιαίτερα.