Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟ 1988 ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΕΝΙΑ ΝΕΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΞΑΝΑΟΡΓΑΝΩΣΕ Γ ΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΟ ΕΝΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ΑΠΟΤΟΝ ΔΡΟΜΟΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡ.ΧΡΗΣΤΟΥ


ΑΡΧΕΙΟ ΑΣΤ.ΤΣΕΤΣΙΛΑ


ΟΙ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΙ  ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΧΑΙΝΤΑΡΛΗΣ  ΚΑΙ ΘΩΜΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΑΡΧΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΤΕΓΟΥ


ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟ


Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΙΟΣ ΓΚΡΕΤΣΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ''ΝΥΦΗΣ''



ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ'' ΤΟΥ 1968 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ.ΤΣΕΤΣΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ

ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ,ΜΙΧ.ΣΤΑΜΑΤΗ,ΔΗΜ.ΚΩΣΤΑΚΗ,ΑΧΙΛΕΑ ΣΑΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΙΚΟ,Γ.ΝΑΣΤΟ ,ΔΗΜ.ΧΟΥΤΕΣΙΩΤΗ,ΝΙΚΟ ΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ


Το 1972 ιδρύεται ο Μορφωτικός Σύλλογος Μακρυχωρίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε τότε με αφορμή τη διοργάνωση της αναπαράστασης παραδοσιακού ελληνικού γάμου («βλάχικος γάμος»), που είχε αρχίσει να γίνεται πριν από λίγα χρόνια την ημέρα της Καθαροδευτέρας.

Κάποιοι νέοι του χωριού το πρωί της Καθαροδευτέρας του έτους 1968 αποφάσισαν να οργανώσουν και να παρουσιάσουν στους χωριανούς έναν παραδοσιακό γάμο. Ήταν νέοι που αγαπούσαν και νοσταλγούσαν τη νοοτροπία και τη ζωή «των παλιών», που έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, όπως τα γνώρισαν από τις διηγήσεις των γονέων τους ή όπως ίσως μερικοί τα έζησαν στη γεωργική και ποιμενική ζωή τους. Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και από τη σκέψη ότι η εκδήλωση αυτή θα έβαζε τέλος στην παλαιά συνήθεια κάποιοι μεθυσμένοι να βάφουν τη μέρα εκείνη με βερνίκι τους περαστικούς και να εκστομίζουν βωμολοχίες και αισχρολογίες προς άνδρες και γυναίκες. Έτσι τη μέρα εκείνη οργανώθηκε με αυτοσχεδιασμούς και παρουσιάστηκε στους κατοίκους μια τελετή παραδοσιακού γάμου, η οποία άρεσε και εντυπωσίασε. Τους ρόλους των γυναικών υποδήθηκαν άνδρες. Τη σκέψη και την πρωτοβουλία αυτή είχαν οι Δημήτριος Ευαγγελόπουλος, Αθανάσιος Ριζόπουλος, Παντελής Στογιάννης, Μενέλαος Φαρμακιώτης και Διογένης Χαϊνταρλής. Και η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε αμέσως, αλλά και τα επόμενα χρόνια, από πολλούς άλλους νέους, οι οποίοι με προθυμία συμμετείχαν στην παράσταση υποδυόμενοι κάποιους ρόλους του «έργου». Κατ’ εξαίρεση από τους πολλούς αυτούς αναφέρω το Δημήτριο Αγοραστό, που υποδυόταν το ρόλο του κουμπάρου (είχε αποκτήσει γι’ αυτό και την προσωνυμία «ο κουμπάρος του χωριού») και που με το πηγαίο χιούμορ του προσέδιδε στην εκδήλωση, πάντοτε όμως με μέτρο και διακριτικότητα, και ένα αποκριάτικο χρώμα. Και το αποκριάτικο χρώμα συμπλήρωνε η προσφορά στους επισκέπτες της παραδοσιακής φασολάδας και άλλων νηστίσιμων, που ετοίμαζε «ο μάγειρας του χωριού» Κωνσταντίνος Σουπεκιώτης. Η εκδήλωση αυτή γινόταν μέχρι το 1972, χωρίς να υπάρχει επίσημος οργανωτικός φορέας, και σημείωνε κάθε χρόνο και μεγαλύτερη επιτυχία, ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων στην παράσταση και ως προς την προσέλευση απισκεπτών.



Την άνοιξη του 1972 ιδρύεται ο Μ. Σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» με βασικό σκοπό την ακόμα καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Πράγματι το 1973 η εκδήλωση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Διοίκηση του Συλλόγου είχε κατασκευάσει και προμηθευτεί παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες, ανδρικές και γυναικείες, και είχε δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην εκδήλωση. Το 1972 και κυρίως το 1973 πέρασαν από το Μακρυχώρι, για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, δεκάδες χιλιάδες κόσμος από τη γύρω περιοχή, από όλο το Νομό, από περιοχές της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Η εκδήλωση είχε πλέον πανελλήνια απήχηση.

Το 1974 η εκδήλωση αυτή οργανώνεται πάλι από το Σύλλογο. Αυτή τη φορά όμως με κάποιες δυσκολίες και με μικρότερη επιτυχία. Κάποιοι ψίθυροι για οικονομικές ατασθαλίες την προηγούμενη χρονιά (1973) και κάποιες φήμες για σκοπιμότητες ως προς τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν επιδράσει αρνητικά.

Έκτοτε η εκδήλωση αυτή συνεχίζει να γίνεται μέχρι και το 1985 περίπου, όχι πάντως κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία και φροντίδα κάποιων χωριανών, με ολοένα όμως περιοριζόμενη συμμετοχή και επιτυχία.

Πρόεδροι του Μ.Σ. «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν οι εξής: Πανταζής Τσέτσιλας, από 9.5.1972, Γρηγόριος Στάθης, από 1.9.1972, Αθανάσιος Ζησόπουλος, από 18.1.1973, και Θωμάς Αστ. Τσέτσιλας, από 12.2.1974.

Το 1975 και το 1976 ο Σύλλογος δε λειτούργησε λόγω απροθυμίας των μελών του να προσέλθουν σε συνέλευση και σε αρχαιρεσίες. Στις 2.3.1976 με απόφασή της η τελευταία Διοίκηση του Συλλόγου παραδίδει στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου υπό μορφή χρησιδανείου την περιουσία του Συλλόγου (τις παραδοσιακές ενδυμασίες και ένα μικρό γραφείο).

Το 1977 επαναλειτουργεί ο Σύλλογος, σε μια δεύτερη και τελευταία φάση, με σκοπό γενικότερη πολιτιστική δραστηριότητα και όχι τη διοργάνωση της αποκριάτικης εκδήλωσης. Τη χρονιά αυτή λειτουργεί αίθουσα εντευκτηρίου των νέων και των μελών του, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, πραγματοποιούνται δύο ενημερωτικές ομιλίες και εκδρομή στους Δελφούς. Παραλαμβάνει επίσης πάλι από το Δημοτικό Σχολείο τις ενδυμασίες και το γραφείο.

Πρόεδροι του Συλλόγου από το 1977 και εξής ήταν οι: Θωμάς Αστ. Τσέτσιλας, από 5.4.77, Δημήτριος Χατζής, από 29.1.78, Χρήστος Αστ. Σαΐτης, από 4.1.79, Κωνσταντίνος Χρ. Βουλάγκας, από 1.1.80, και Γεώργιος Αγορογιάννης, που εκλέγεται στις 16.10.83.

 



ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ  ΔΙΑΚΡΙΝΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΣ ,ΑΘΑΝ. ΖΡΗΣΤΟΥ ,ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΡΟΜΠΑΣ,ΑΠΟΣ.ΣΥΜΕΘΕΡΗΣ,Κ.ΚΑΤΣΤΙΓΙΑΝΝΗΣ,ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΕΑΣ,Γ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΤΣΗΣ, ΧΡ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ,ΔΗΜ.ΣΑΙΤΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣΤΙΑΝΟΣ ΣΩΚ.ΒΟΥΒΟΥΣΑΣ

ΕΔΩ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜ.ΝΑΣΙΑΡΑΣ,Ε.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ,ΠΑΝ.ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΛΦΑΣ,ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΙΤΗΣ
Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΩΓΙΑΤΗΣ ΜΕ ΓΟΥΡΟΥΝΟΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ 

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ  ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΩΚ.ΒΟΒΟΥΣΑΣ,Γ.ΦΟΥΣΙΚΑΣ,




Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΓΕΜΑΤΗ ΧΟΡΕΕΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ




















































 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΛΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1990 , ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ 1995   ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ 

ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥ ΝΕΟΙ 

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ


ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ



 

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ '' ΑΕΤΟΥ'' ΑΠΟ ΤΟ 1955

ΟΡΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΝ.ΤΣΕΤΣΙΛΑΣ,ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ,ΤΑΣΟΣ ΛΙΟΥΠΑΣ, ΧΑΡ.ΧΡΗΣΤΟΥ, Ζ.ΛΙΟΥΠΑΣ, ΒΑΣ.ΤΣΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΑΘ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΘΩΜΑΣ ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ,ΒΛΑΔ.ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ,ΑΝΤΩΝΗΣ .ΜΠΑΜΠΑΛΙΟΥΤΑΣ,ΘΩΜΑΣ ΤΣΕΤΣΙΛΑΣ






ΚΑΤΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΤ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΤΟΥ


ΑΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΕΡΑ  ΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΙΑΝΟΣ,ΧΑΡ.ΧΡΗΣΤΟΥ,ΛΑΚΗΣ ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ,ΒΑΣ.ΓΚΡΕΤΣΗΣ (ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ) ΠΑΝ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΛΥΣ.ΜΠΟΥΤΟΣ,ΓΕΩΡ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ,ΜΙΧ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ


ΟΡΘΙΟΙ ΟΙ ΒΛΑΓΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΧ, ΛΙΟΥΠΑΣ Ζ, ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ Κ,ΛΙΟΥΠΑΣ ΑΝΑΣ.

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΜΠΕΝΕΧΟΥΤΣΟΣ Α,ΧΑΤΖΗΣ Θ, ΜΠΟΥΤΟΣ ΠΑΝ,ΦΙΝΟΣ ΠΑΝ, ΛΟΥΠΑΣ ΕΥΘ, ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΧΡ 


ΟΡΘΙΟΙ  ΟΙ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ Κ,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣ,ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡ,ΛΙΟΥΠΑΣ Ζ,ΛΙΟΥΠΑΣ ΑΝ, ΦΩΤΙΟΥ ΦΩΤΗΣ

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΤΣΕΤΣΙΛΑΣ Θ,ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ Θ,ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘ,ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΒΛΑΓΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 


ΟΡΘΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΠΡΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ,ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΙΑΝΟΣ ΝΙΚ,

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ  ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ,ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡ, ΜΠΟΥΤΟΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ,ΛΑΚΗΣ ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ,ΒΑΣ.ΓΚΡΕΤΣΗΣ


.

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ  ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ,ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡ, ΜΠΟΥΤΟΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, μετά τη λήξη και του εμφυλίου πολέμου, και τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξανάρχισε η πολιτιστική δραστηριοποίηση. Το σχολείο οργανώνει καλύτερες γιορτές και νέοι του χωριού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συλλογικής πολιτιστικής δράσης.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ ΘΩΜΑ ΤΣΕΤΣΙΛΑ

Στα πλαίσια αυτά τότε συγκροτείται η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, στην οποία δίνεται το όνομα ΑΕΤΟΣ. Στην εποχή εκείνη ανάγεται ουσιαστικά η ίδρυση του ΑΕΤΟΥ, αν και η επίσημη νομική του αναγνώριση έγινε λίγα χρόνια αργότερα. Τότε έδινε αγώνες με τις αντίστοιχες ομάδες των γύρω χωριών, του Παραποτάμου, των Γόννων, της Ελάτειας, του Συκουρίου κ.ά., υπό συνθήκες βέβαια πολύ δύσκολες. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο ήταν στο ίδιο μέρος που είναι σήμερα. Βέβαια τότε ήταν μια αδιαμόρφωτη πεδινή έκταση (μεριάς), που τη βοσκούσαν τα πρόβατα και το καλοκαίρι οι γεωργοί έστηναν τις θημωνιές και αλώνιζαν τα σιτηρά. Η μετάβαση των ποδοσφαιριστών στα γύρω χωριά γινόταν με τα πόδια ή με τα ζώα ή με τα ποδήλατα ή και με τρακτέρ και σπάνια με φορτηγό αυτοκίνητο. Ως ποδοσφαιρικά παπούτσια χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι, εκτός από ελάχιστους, τα παπούτσια τους, άρβυλα, καουτσουκένια ή λινά-πάνινα, ή, για να μη χαλάσουν τα παπούτσια τους, έπαιζαν και ξυπόλητοι.

Και τα μικρά αγόρια, αντιγράφοντας τους μεγαλύτερους, είχαν συγκροτήσει ποδοσφαιρικές ομάδες κατά συνοικία και έδιναν μεταξύ τους αγώνες. Έπαιζαν π.χ. οι Μαγαζαίοι (που τα σπίτια τους βρίσκονταν κοντά στην πλατεία, στα μαγαζιά) με τους Παλαταίους (στη συνοικία αυτή υπήρχαν οικογένειες με το επώνυμο Παλάτος).

Την Άνοιξη του 1957 και του 1958, την ημέρα του Αγίου Θωμά, διοργανώθηκαν, σε συνεργασία Νομαρχίας Λάρισας και Κοινότητας Μακρυχωρίου, και τελέστηκαν στο γήπεδο Μακρυχωρίου περιφερειακοί αγροτικοί αθλητικοί αγώνες. Περιλάμβαναν κυρίως αγωνίσματα στίβου και πήραν μέρος σ’ αυτούς πολλοί νέοι από το Μακρυχώρι και από τα γύρω χωριά. Οι αγώνες αυτοί πήραν τότε δημοσιότητα και έγιναν με επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων της Νομαρχίας, των τοπικών Αρχών, φιλαρμονικής ορχήστρας και πολλών κατοίκων της περιοχής. Ήταν την εποχή εκείνη μια πρωτοποριακή εκδήλωση. Στους αγώνες αυτούς πήρε μέρος ο αθλητής Χαράλαμπος (Μπάμπης) Χρήστου, ο οποίος είχε διακριθεί ήδη από το 1956 ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων και σε πανθεσσαλικούς και σε πανελλήνιους αγώνες, αλλά και αργότερα ως αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας. Αναδείχτηκαν επίσης ως αθλητές και πήραν μέρος σε αγώνες ευρύτερου και ανώτερου επιπέδου και οι Θωμάς Μπιτσαράς, Γεώργιος Πουτσιάκας και Αγαμέμνων Φαρμάκης.

Το 1961 αναγνωρίστηκε επίσημα η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού με την επωνυμία Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) “ΑΕΤΟΣ” Μακρυχωρίου. Πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΕΤΟΥ ήταν ο Βασίλειος Ι. Γεωργόπουλος. Την περίοδο 1961-62 παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας του Νομού. Έκτοτε και επί πενήντα χρόνια συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Ν. Λάρισας, στις Γ΄, Β΄ και Α΄ κατηγορίες, με μια διακοπή στο διάστημα 1974-1976. Τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια αγωνίζεται ανελλιπώς στην Α΄ τοπική κατηγορία. Την περίοδο 1989-90, με Πρόεδρο το δικηγόρο Γρηγόριο Στάθη, ο ΑΕΤΟΣ  αναδείχτηκε πρωταθλητής και κυπελλούχος του Νομού. Την περίοδο αυτή προπονητής της ομάδας ήταν ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Σωτήρης Κουκουθάκης, ο οποίος ήταν πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής (Γυμναστής) με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο. Ο Σωτήρης και με τις δυο αυτές ιδιότητες αποτέλεσε τότε την ψυχή της ομάδας και πέτυχαν, αυτός και μια πλειάδα άλλων ισάξιων ποδοσφαιριστών την αγωνιστική αναβάθμιση της ομάδας.

Την επόμενη περίοδο (1990- 91) ο ΑΕΤΟΣ αγωνίστηκε στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ΄ εθνικής κατηγορίας και στη διοργάνωση του Κυπέλου των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Χώρας. Στη Δ΄ εθνική αγωνίστηκε ο ΑΕΤΟΣ και την περίοδο 2002-03, όταν Πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Βλάγκας.

Στη θέση του προέδρου του ΑΕΤΟΥ, εκτός από το Βασίλειο Ι. Γεωργόπουλο, υπηρέτησαν κατά καιρούς και οι: Ηλίας Γκρέτσης, Χρήστος Παλάτος, Θωμάς Αστ. Τσέτσιλας, Ζήσης Λιούπας, Δημήτριος Χατζής, Ιωάννης Ν. Λιούπας, Αθανάσιος Καραπάνος, Γρηγόριος Στάθης, Θωμάς Τσιτούρας, Ιωάννης Βλάγκας, Θωμάς Ανδρ. Ζησόπουλος, Αλέξανδρος Θ. Τσιτούρας, Νικόλαος Μητσογιάννης, Ιωάννης Γ. Γεωργόπουλος και Ιωάννης Π. Γκουτζαμάνης. Ειδικά και κατ’ εξαίρεση αναφέρω ότι οι Θωμάς Τσιτούρας και Δημήτριος Διαμαντάρας υπηρέτησαν ως μέλη της Διοίκησης του ΑΕΤΟΥ για πάρα πολλά χρόνια και είχαν εξαιρετική προσφορά στο Σύλλογο. Ο Διαμαντάρας μάλιστα για πολλά χρόνια διέθετε τον επαγγελματικό του χώρο (τσαγκάρικο) ως χώρο φύλαξης του αθλητικού υλικού.

Ως εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές Μακρυχωρίτες, ανάλογα βέβαια με το επίπεδο του ποδοσφαίρου σε κάθε εποχή, μεταξύ πολλών άλλων καλών, αναφέρω τους εξής: Νικόλαο Β. Γραμμουστιάνο και Παναγιώτη (Τάκη) Γιαννακόπουλο, την περίοδο πριν το 1960, και, μετά το 1960, τους Θωμά Πατσιούρα, Αναστάσιο Μπενεχούτσο, Νικόλαο Άσσο, Γεώργιο Θ. Μπούτο, Γεώργιο Γουντσιώτη, Σωτήριο Κουκουθάκη, Ιωάννη Νίτσικα, Ελευθέριο Τέα, Σωτήριο Σαΐτη και Παναγιώτη Ι. Φουσίκα. Πολλοί απ’ αυτούς αγωνίστηκαν και σε ομάδες ανώτερων κατηγοριών, Γ΄, Β΄ και Α΄ εθνικής.

Διακρίθηκαν επίσης ως ποδοσφαιριστές του ΑΕΤΟΥ οι Χαράλαμπος Χρήστου (Μπάμπης Φασούλας) και Γεράσιμος Ελευθ. Μυλωνάς (Φέκος)· ο πρώτος τόσο για το δυνατό του παίξιμο, όσο και, κυρίως, για τη μακρά περίοδο που αγωνίστηκε, από το 1950 περίπου μέχρι και μετά το 1970 και ο δεύτερος ως γκολτζής, για την ικανότητά του να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας.

Ο Λευτέρης Χουτεσιώτης ξεκίνησε ως τερματοφύλακας από τον ΑΕΤΟ και πολύ νωρίς, έφηβος ακόμα, αποκτήθηκε ως ελπιδοφόρο ταλέντο από τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο ανήκει μέχρι τώρα.

Η διαμόρφωση του γηπέδου στη σημερινή του κατάσταση πέρασε από τις εξής φάσεις. Στην αδιαμόρφωτη πεδινή έκταση (μεριάς), που τη χρησιμοποιούσαν ως ποδοσφαιρικό γήπεδο, έγιναν το 1957 χωματουργικές εργασίες (εκσκαφή), με τις οποίες επιχειρήθηκε να αφαιρεθεί η φυσική κλίση του εδάφους και να γίνει οριζόντιος ο αγωνιστικός χώρος. Περί το 1965 έγινε και η πρώτη περίφραξη του αγωνιστικού χώρου. Λίγο μετά το 1985 έγινε η περιτοίχιση του γηπέδου. Το 1988 έγιναν οι εγκαταστάσεις των αποδυτηρίων, που αντικατέστησαν δυο μικρούς στεγασμένους χώρους, που λειτουργούσαν στοιχειωδώς ως αποδυτήρια από το 1962. Η βόρεια πλευρά των κερκίδων (οι μισές) έγινε το 1993. Ο χλοοτάπητας του αγωνιστικού χώρου και η υποδομή του έγιναν το 1998. Ο φωτισμός του αγωνιστικού χώρου, η νέα περίφραξη και το νότιο μέρος των κερκίδων (οι άλλες μισές) έγιναν το 2001. Ο χλοοτάπητας ανασκευάστηκε το 2007.

Η προσφορά του ΑΕΤΟΥ υπήρξε σημαντική. Αποτέλεσε και αποτελεί εδώ και πενήντα χρόνια το θετικό αποδέκτη, το καταφύγιο, της δραστηριότητας και του ελεύθερου χρόνου πολλών νέων του χωριού. Έπειτα η πολύχρονη και επιτυχής παρουσία του στο ποδόσφαιρο του Νομού ανέδειξε το Μακρυχώρι, «το έβγαλε» έξω από τα όριά του και έξω από τα όρια του Νομού, περισσότερο από κάθε άλλον φορέα του χωριού, αν εξαιρέσουμε βέβαια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολύ σημαντική επίσης είναι η προσφορά του στα μικρά αγόρια του χωριού, καθώς τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια λειτουργούν και παιδικά τμήματα ποδοσφαίρου, στα οποία συμμετέχουν, παίζουν και χαίρονται δεκάδες μικρά παιδιά κάθε χρόνο.

Και η προσφορά αυτή του ΑΕΤΟΥ στηρίχτηκε στη φροντίδα και τις υπηρεσίες της εκάστοτε Διοίκησής του, στη δραστηριότητα των αθλούμενων και αγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών, στην ηθική και οικονομική συνδρομή των φιλάθλων του χωριού και βεβαίως στην οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 


 

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΣΗ ΤΟ 2013 , ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ''ΣΚΟΛΙΟ'' ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2912 ΜΕΤΡΑ

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΚΟΡΥΦΗ' ΣΤΕΦΑΝΙ '' ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 

ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ''ΣΚΟΛΙΟ'' 2912 ΜΕΤΡΑ.  ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ,ΤΟΝ ΞΑΔΕΛΦΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ  ΝΤΙΝΟ ΚΩΣΤΑΝΤΕΛΟ


ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ''ΣΚΟΛΙΟ''

ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗ 2400 ΜΕΤΡΑ

Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ 2918 ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ  ''ΣΚΟΛΙΟ''

ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ  ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

ΚΟΠΑΔΙ  ΖΑΡΚΑΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟ