Μακρυχώρι Λάρισας

Μακρυχώρι Λάρισας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ'' ΤΟΥ 1968 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ.ΤΣΕΤΣΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ

ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ,ΜΙΧ.ΣΤΑΜΑΤΗ,ΔΗΜ.ΚΩΣΤΑΚΗ,ΑΧΙΛΕΑ ΣΑΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΙΚΟ,Γ.ΝΑΣΤΟ ,ΔΗΜ.ΧΟΥΤΕΣΙΩΤΗ,ΝΙΚΟ ΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ


Το 1972 ιδρύεται ο Μορφωτικός Σύλλογος Μακρυχωρίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε τότε με αφορμή τη διοργάνωση της αναπαράστασης παραδοσιακού ελληνικού γάμου («βλάχικος γάμος»), που είχε αρχίσει να γίνεται πριν από λίγα χρόνια την ημέρα της Καθαροδευτέρας.

Κάποιοι νέοι του χωριού το πρωί της Καθαροδευτέρας του έτους 1968 αποφάσισαν να οργανώσουν και να παρουσιάσουν στους χωριανούς έναν παραδοσιακό γάμο. Ήταν νέοι που αγαπούσαν και νοσταλγούσαν τη νοοτροπία και τη ζωή «των παλιών», που έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, όπως τα γνώρισαν από τις διηγήσεις των γονέων τους ή όπως ίσως μερικοί τα έζησαν στη γεωργική και ποιμενική ζωή τους. Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και από τη σκέψη ότι η εκδήλωση αυτή θα έβαζε τέλος στην παλαιά συνήθεια κάποιοι μεθυσμένοι να βάφουν τη μέρα εκείνη με βερνίκι τους περαστικούς και να εκστομίζουν βωμολοχίες και αισχρολογίες προς άνδρες και γυναίκες. Έτσι τη μέρα εκείνη οργανώθηκε με αυτοσχεδιασμούς και παρουσιάστηκε στους κατοίκους μια τελετή παραδοσιακού γάμου, η οποία άρεσε και εντυπωσίασε. Τους ρόλους των γυναικών υποδήθηκαν άνδρες. Τη σκέψη και την πρωτοβουλία αυτή είχαν οι Δημήτριος Ευαγγελόπουλος, Αθανάσιος Ριζόπουλος, Παντελής Στογιάννης, Μενέλαος Φαρμακιώτης και Διογένης Χαϊνταρλής. Και η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε αμέσως, αλλά και τα επόμενα χρόνια, από πολλούς άλλους νέους, οι οποίοι με προθυμία συμμετείχαν στην παράσταση υποδυόμενοι κάποιους ρόλους του «έργου». Κατ’ εξαίρεση από τους πολλούς αυτούς αναφέρω το Δημήτριο Αγοραστό, που υποδυόταν το ρόλο του κουμπάρου (είχε αποκτήσει γι’ αυτό και την προσωνυμία «ο κουμπάρος του χωριού») και που με το πηγαίο χιούμορ του προσέδιδε στην εκδήλωση, πάντοτε όμως με μέτρο και διακριτικότητα, και ένα αποκριάτικο χρώμα. Και το αποκριάτικο χρώμα συμπλήρωνε η προσφορά στους επισκέπτες της παραδοσιακής φασολάδας και άλλων νηστίσιμων, που ετοίμαζε «ο μάγειρας του χωριού» Κωνσταντίνος Σουπεκιώτης. Η εκδήλωση αυτή γινόταν μέχρι το 1972, χωρίς να υπάρχει επίσημος οργανωτικός φορέας, και σημείωνε κάθε χρόνο και μεγαλύτερη επιτυχία, ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων στην παράσταση και ως προς την προσέλευση απισκεπτών.



Την άνοιξη του 1972 ιδρύεται ο Μ. Σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» με βασικό σκοπό την ακόμα καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Πράγματι το 1973 η εκδήλωση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Διοίκηση του Συλλόγου είχε κατασκευάσει και προμηθευτεί παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες, ανδρικές και γυναικείες, και είχε δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην εκδήλωση. Το 1972 και κυρίως το 1973 πέρασαν από το Μακρυχώρι, για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, δεκάδες χιλιάδες κόσμος από τη γύρω περιοχή, από όλο το Νομό, από περιοχές της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Η εκδήλωση είχε πλέον πανελλήνια απήχηση.

Το 1974 η εκδήλωση αυτή οργανώνεται πάλι από το Σύλλογο. Αυτή τη φορά όμως με κάποιες δυσκολίες και με μικρότερη επιτυχία. Κάποιοι ψίθυροι για οικονομικές ατασθαλίες την προηγούμενη χρονιά (1973) και κάποιες φήμες για σκοπιμότητες ως προς τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν επιδράσει αρνητικά.

Έκτοτε η εκδήλωση αυτή συνεχίζει να γίνεται μέχρι και το 1985 περίπου, όχι πάντως κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία και φροντίδα κάποιων χωριανών, με ολοένα όμως περιοριζόμενη συμμετοχή και επιτυχία.

Πρόεδροι του Μ.Σ. «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν οι εξής: Πανταζής Τσέτσιλας, από 9.5.1972, Γρηγόριος Στάθης, από 1.9.1972, Αθανάσιος Ζησόπουλος, από 18.1.1973, και Θωμάς Αστ. Τσέτσιλας, από 12.2.1974.

Το 1975 και το 1976 ο Σύλλογος δε λειτούργησε λόγω απροθυμίας των μελών του να προσέλθουν σε συνέλευση και σε αρχαιρεσίες. Στις 2.3.1976 με απόφασή της η τελευταία Διοίκηση του Συλλόγου παραδίδει στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου υπό μορφή χρησιδανείου την περιουσία του Συλλόγου (τις παραδοσιακές ενδυμασίες και ένα μικρό γραφείο).

Το 1977 επαναλειτουργεί ο Σύλλογος, σε μια δεύτερη και τελευταία φάση, με σκοπό γενικότερη πολιτιστική δραστηριότητα και όχι τη διοργάνωση της αποκριάτικης εκδήλωσης. Τη χρονιά αυτή λειτουργεί αίθουσα εντευκτηρίου των νέων και των μελών του, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, πραγματοποιούνται δύο ενημερωτικές ομιλίες και εκδρομή στους Δελφούς. Παραλαμβάνει επίσης πάλι από το Δημοτικό Σχολείο τις ενδυμασίες και το γραφείο.

Πρόεδροι του Συλλόγου από το 1977 και εξής ήταν οι: Θωμάς Αστ. Τσέτσιλας, από 5.4.77, Δημήτριος Χατζής, από 29.1.78, Χρήστος Αστ. Σαΐτης, από 4.1.79, Κωνσταντίνος Χρ. Βουλάγκας, από 1.1.80, και Γεώργιος Αγορογιάννης, που εκλέγεται στις 16.10.83.

 



ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ  ΔΙΑΚΡΙΝΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΣ ,ΑΘΑΝ. ΖΡΗΣΤΟΥ ,ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΡΟΜΠΑΣ,ΑΠΟΣ.ΣΥΜΕΘΕΡΗΣ,Κ.ΚΑΤΣΤΙΓΙΑΝΝΗΣ,ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΕΑΣ,Γ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΤΣΗΣ, ΧΡ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ,ΔΗΜ.ΣΑΙΤΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣΤΙΑΝΟΣ ΣΩΚ.ΒΟΥΒΟΥΣΑΣ

ΕΔΩ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜ.ΝΑΣΙΑΡΑΣ,Ε.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ,ΠΑΝ.ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΛΦΑΣ,ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΙΤΗΣ
Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΩΓΙΑΤΗΣ ΜΕ ΓΟΥΡΟΥΝΟΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ 

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ  ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΩΚ.ΒΟΒΟΥΣΑΣ,Γ.ΦΟΥΣΙΚΑΣ,




Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΓΕΜΑΤΗ ΧΟΡΕΕΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ